Miért jó ötlet otthoni környezetben egy családi fotózás?


Olyan pillanatokat teremt, amit semmilyen más helyszín nem képes előidézni. Az otthoni fotózás egyik varázsa, hogy a felszabadult, őszinte nevetések az első képkockától az utolsóig velünk vannak. Itt nem kell senkinek feloldódni az ismeretlen környezetben..Itt csak belecsöppenek fotósként a család történetébe és észrevétlenül megörökítek belőle egy vidám fejezetet.

Kinek ajánlom?


Számos oka lehet annak, hogy számotokra miért az otthoni fotózás az ideális megoldás. Akár az aktuális időjárás is elveheti a kedvedet attól, hogy beöltözve kimozdulj és fagyoskodva próbáld egy kamera előtt elengedni magad, ezért télen például gyakrabban esik az otthon melegére a választás.


Aztán ott vannak az újszülött babák,akiknek a napirendje még hektikus és épp hogy elkezdték biztonságban érezni magukat otthoni körben..velük is kényelmesebb még és a baba számára megnyugtatóbb is a biztos környezetben maradni. Ha pedig épp tombol az influenza szezon, az még egy okot ad arra, hogy ne akarjuk kivinni a házból még pár hétig. Mégis örülnénk ha valaki megörökítené azokat a kis mini tappancsokat, anyához bújó kezecskéket és folyton álmos tekintetet.


És az is lehet,hogy a gyerkőc épp kicsit visszahúzódóbb korszakát éli és nem tudná annyira önmagát adni egy idegen környezetben, mint a jól megszokott játékai között.


Sőt akár az is lehet,hogy éppen költözés előtt vagy után vagytok és ennek az időszaknak az új vagy régi házzal együtt szeretnétek emléket állítani. Így később a családi albumot lapozgatva évek múlva nem csak annak az időszaknak a kedvenc grimaszai köszönnek vissza, hanem akár az a bizonyos kanapé, amin imádtatok ugrálni, meg a függöny ami mögött mindig bújócskáztatok és az ablak, amiből mindig integettetek apának, ha munkába indult. Miért is ne zárhatnánk ezeket is képekbe?

Hogyan készítsük elő a lakást az otthoni fotózásra?


Érdemes kicsit rendet rakni, mivel egy elöl felejtett textilpelenka vagy törlőkendő a csodásan élénk és fényes csomagolásával sajnos csak úgy vonzza az ember tekintetét a kész fotókon, ami csak egy termékfotó esetében lenne célszerű.


A nagyon élénk színű játékokra és kiegészítőkre ugyanaz igaz, mint a feltűnő ruhákra, ami szintén nem javasolt. Elvonják az ember figyelmét a kész kép nézegetésekor, ezért célszerű az ilyeneket eltenni, hogy a képen megvalósuljon az a színharmónia, ami a ti öleléseiteknek és nevetéseteknek hagyja meg a főszerepet.

Outfit javaslatok az otthoni fotózáshoz


Gondolhatnánk hogy, ha otthon fotózunk akkor az otthoni ruha lenne autentikus, de azért a kedvenc mackónacit, amit a gyerek már egyszer leöntött pár hete meggy lével, ami csak részben jött ki belőle, de még mindig nagyon kényelmes, nem javasolnám. :) Viszont érdemes a laza és komfortos vonalon maradni. Nyáron lezserebb vászon/len vagy farmer nadrágok és ingek vagy pólók, a lányoknak pedig valami lazább ruha, akár ingruha lehet a jó választás. Télen pedig, ha szeretnénk a hideg elől bevackolódós hangulatot megidézni, akkor a kötött pulcsikat és kardigánokat javaslom es a feltűnő vagy mintás papucsok helyett lehetünk mezítláb vagy valami semleges színű zokniban.


A ruháknak nem csak jellegében, hanem színben is érdemes passzolnia egymáshoz. De a színharmónia nem azt jelenti hogy mindenki egyformában legyen, inkább hogy a színek passzoljanak egymáshoz. Ennek a temának biztosan fogok majd egy hosszabb külön cikket szentelni es akkor itt belinkelem :)


És ha már felkészítettük a lakást és magunkat is jöhet a fotós és kezdődhet a móka.


Paper Plane Photography otthoni fotózáson újszülött baba szülei karjaiban figyel

Milyen napszakban legyen az otthoni fotózás?


Mivel a természetes fénnyel szeretek dolgozni beltéren is, olyan napszakot érdemes választanunk, amikor a legjobban beszűrődik a fény azokba a helységekbe, ahol fotózni szeretnénk. Ebben a ti megfigyeléseitekre fogok hagyatkozni és az alapján lőjük be az időpontot.



Hogyan zajlik velem egy otthoni fotózás lifestyle stílusban?


Csak úgy, mint a külső helyszíneken, itt sem szoktam pózoltatni.. rengetek játék ötletet szolgáltat az otthoni közeg a párnacsatától, az ágyon ugráláson át, a bújócskáig és a családi kicsi a rakásig, ami tökéletesen megidézi az őszinte életképek témáját.


Közben a gyerekeknek kéznél van az összes kedvenc játéka, bútora és búvóhelye és ha úgy adódik akkor a kedvenc nasija is :)


Plusz ha szeretnénk a fotózás alatt átöltözni vagy variálnánk a kiegészítőkkel, nem kell a fél lakást összepakolni és elcipelni otthonról illetve nagy zsákokban magunk után vonszolni a fotózás helyszínén ;)


És ha apa közben megfárad, bármikor kiszaladhat a konyhába a kedvenc bögréjéből inni egy kávét. Mondjuk azt nem garantálom, hogy nem futok utána a gépemmel, ha a család utána megy és viccesen inzultálja közben :D de így legalább pontosan azt örökítjük meg, ahogy egy átlagos napotok telik :)


Erre a célra bizony nem is tudok jobb megoldást az otthoni fotózásnál.


Kedvet kaptatok? Írjatok nekem bátran!